LETNÍ LIMONÁDY

 

Víte, jak se dělá klasická americká limonáda? Vymačkáte dva hrnky citrónů, do toho nasypete čtyři hrnky cukru, přihodíte dva hrnky ledu a zalijete pár hrnky vody. Mozková smrt. Rozhodně to není osvěžující letní drink, jak v Americe tvrdí. V článku zmíním mé tři nejoblíbenější limonády, do kterých, kromě zázvorové, není přidaná ani lžička cukru.

Na první citrónovo-limetkovou limonádu budete potřebovat limetku, citrón, dvě větvičky máty (ale můžete použít i víc, pokud ji chcete hodně mátovou), led a velký džbán, já používám dvoulitrový. Z citrónu i limetky odkrojte konce a ty vymačkejte do džbánu, jejich středy nakrájejte na kolečka, poslouží vám jako ozdoba i ochucení. Mátu umyjte, abyste na ní neměli prach a také vložte do džbánu, je jednodušší používat celé větvičky než samotné lístky, protože je nebudete muset lovit ze skleničky. Přidejte tolik ledu, kolik chcete (ale ne moc, sám citrón vám vodu osvěží a bude chutnat studenější, než opravdu je, a dolijte džbán vodou.

Melounová limonáda je o něco složitější. Na dva litry budete potřebovat cca 400 gramů vodního melounu, jeden citrón, mátu a led. Z melounu zkuste vybrat co nejvíc semínek, co půjde, a asi čtvrtinu melounu si nakrájejte na kostičky, které vám ozdobí pití. Zbytek rozmichujte ručním mixérem a rozmichovanou směs nalijte do džbánu. Citrón zase nakrájejte na kolečka a strany vymačkejte, přidejte mátu a led, dolijte vodou a máte ten nejvíc osvěžující a úžasně sladký letní drink.

Příprava zázvorovo-mátové limonády vám zabere nejvíce času. Na jeden džbán budete potřebovat 50 gramů zázvoru, 30 gramů třtinového cukru nebo medu, 20 lístků máty a na ozdobu citrón, kus zázvoru a větvičky máty, nezapomeňte i na led.

Zázvor oškrábejte škrabkou a nastrouhejte do misky, vložte do malého hrnce nebo pánvičky, přidejte cukr a lístky máty, zalijte asi sto mililitry vody, zamíchejte a dejte vařit. Nejdříve na velkém plamenu, aby se směs začala rychle vařit, potom plamen ztlumte, aby se sirup nespálil. Za občasného míchání vařte do doby, kdy se vám vypaří většina vody. Sirup přes síto přeceďte do džbánu, abyste v pití neměli kousky zázvoru a máty. Snažte se vymačkat co nejvíc sirupu a vymačkaný chuchvalec zázvoru vyhoďte. Nechte sirup chvilku vychladnout, znovu přidejte vymačkaný citrón a jeho kolečka, umyjte kus zázvoru, nakrájejte ho taky na tenká kolečka, a přidejte mátu. Přisypte led a zalijte vodou. Pořádně limonádu zamíchejte, aby se sirup smísil se zbytkem. Hotovo :).

Zázvorového sirupu si můžete udělat i víc do zásoby, uvařený ho přeceďtě do zavařovací skleničky, nechte vychladnout a schovejte do ledničky, vydrží vám tam pár dní.

Všechna množství a postupy jsem vymýšlela za pochodu v kuchyni, takže jestli pro mě i ostatní máte nějaký tip, určitě mi ho napište do komentářů. Taky můžete napsat, jaký nápoj máte v létě nejradši?Magda -3

Advertisements

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s